Om SÖK

Det var en tidig vår 1989 och jag och min ledarkollega fick uppdraget att arrangera ett gkprogram för seniorscouter (Utmanare) under sommarens läger. Vi vill som ett Kinderegg kombinera något roligt och lärorikt och lite choklad.

Vi ramlade över Armens överlevnadshandbok och bestämde oss för att göra en överlevnadshajk. Helg efter helg var vi själva ute i skogen och testade nästa allt i boken. Vi byggde bivacker, vi letade växter och vi eldade.

Sommarlägret kom och blev fantastiskt lyckat. Sedan har det fortsatt med program på läger, i kårer och sedan ett antal år tillbaka som Gula knuten överlevnad i regi av Scouterna. Vi har även under åren blivit fler i kursteamet och består idag av fyra ledare i Stockholm och en i Göteborg.

Utöver våra egna kurser har vi också inspirerat och hjälpt många att själva göra överlevnadsprogram för scouter på såväl Spåraravdelningar som Utmanarlag. Vi har också fått prata baröverlevnad i både tv och radio. Det är i den andan som vi nu tackat ja till att i Scouternas Folkhögskolas regi vara kursledning för Friluftsledarutbildning överlevnad.